De Shaytaan en de gebedsoproep

Windjes

Wanneer er tot het gebed wordt opgeroepen (adhaan), vlucht de Shaytaan terwijl hij winden laat om de gebedsoproep niet te horen. Wanneer de gebedsoproep voorbij is, keert hij terug. Wanneer het gebed wordt aangekondigd (iqaamah), vlucht hij opnieuw. Wanneer de aankondiging van het gebed voorbij is, keert hij weer terug om tussen een persoon en zijn hart in te komen. Hij zegt tegen hem: ‘Denk aan dit, denk aan dat.’ Hij laat hem aan dingen denken waar hij helemaal niet aan dacht, totdat deze persoon uiteindelijk niet meer weet hoeveel hij heeft gebeden.
(Tafsier al-Qoer-aan al-Kariem van Ibn ‘Oethaymien)

Angst en vernedering

Wanneer de Shaytaan de gebedsoproep hoort, vlucht hij en laat hij winden vanwege zijn grote angst en vernedering bij het horen van de gebedsoproep. De gebedsoproep bevat namelijk de luide gedachtenis van Allah, de verheerlijking van Allah en de vestiging van de religie van Allah. Dit heeft een angstaanjagend effect op het hart van de Shaytaan, waardoor hij vlucht en winden laat.
(At-Tamhied van Ibn ‘Abdil-Barr)

60 kilometer

Er is authentiek overgeleverd dat de Shaytaan bij het horen van de gebedsoproep van de Moskee van de Profeet ﷺ helemaal naar Rawha vlucht, een plaats op bijna 60 kilometer afstand van Medina. De reden dat de Shaytaan vlucht en winden laat, is dat hij probeert de gebedsoproep niet aan te horen. Elke mens en djinn (geest) die de gebedsoproep hoort, zal op de Dag der Opstanding namelijk getuigen voor de gebedsoproeper. De verklaring van de Eenheid en de Grootheid van Allah in de gebedsoproep laat de Shaytaan smelten.
(Fath al-Baarie van Ibn Radjab)

Angsthaas

Het kan zijn dat de Shaytaan expres winden laat om de gebedsoproep niet te horen, maar het kan ook zijn dat hij zo bang wordt dat hij uit angst winden laat. Om deze reden is het aanbevolen om de stem zoveel mogelijk te verheffen bij de gebedsoproep.
(Fath al-Baarie van Ibn Hadjar)

Bron: Uitleg van het Fort van de Moslim, samengesteld door Ridouane Mallouki

©️ www.Sakeenah.tv

Nederlandstalige online Islamvideo’s (Islamcursussen en Koranstudies) voor kinderen, jongeren en volwassenen:

Aanmelden via: www.sakeenah.tv

Plaats een reactie